Katten en Essentiële Oliën: Een Match made in heaven?

Zoals we allemaal al weten, zijn onze katjes gewoontedieren. Een kleine verandering in hun of onze routine kan al stress veroorzaken.

We doen zoveel mogelijk om onze huistijgers een rustig en leuk leventje te geven, maar sommige stress is nu eenmaal onvermijdbaar. Zo moeten ze soms naar de dierenarts, komt er gezinsuitbreiding, krijgen we bezoek over de vloer, moet hun vacht eens onder handen genomen worden. Allemaal stress situaties. Maar er is ook goed nieuws! We kunnen onze katjes hier perfect in gaan helpen en ondersteunen. We kunnen zorgen dat deze situaties zo rustig en aangenaam mogelijk verlopen.

“Hoe dan?” Hoor ik je nu zeggen! Wel daar hebben we verschillende methodes voor en aromatherapie is hier eentje van. Er rust nog een enorm taboe op het gebruik van essentiële oliën bij katten en het klopt inderdaad dat je met enkele zaken rekening moet houden!

Katten zijn namelijk een klein beetje anders dan mensen en andere dieren op het vlak van aromatherapie. Ze missen een enzym in de lever en gaan daardoor bepaalde stoffen moeilijker of zelfs niet afbreken. Het is dus heel belangrijk om zeker bij hen een goede kwaliteit van oliën te gaan gebruiken en deze op een veilige manier in te zetten.

Daarom is het aangeraden om contact op te nemen met een Oliecoach of aromatherapeut die specifiek gespecialiseerd is in aromatherapie voor katten. Die zal je een perfect advies kunnen geven over het veilige gebruik van essentiële oliën, welke oliën we kunnen inzetten bij katten en hoe, maar ook welke we gaan vermijden. 

We hebben namelijk heel wat verschillende olietjes die de perfecte ondersteuning kunnen bieden voor jouw kat. We gaan deze altijd gebruiken in combinatie met een stappenplan. In de eerste plaats om de kat te laten wennen aan de essentiële oliën, maar ook om de omgeving aan te passen zodat de kat zich comfortabel voelt. Op deze manier gaan we proberen het stressniveau tot een minimum te herleiden.

Stel nu bijvoorbeeld dat je met je katje naar de dierenarts moet. Dan gaan we niet bijvoorbeeld snel even lavendel-olie of de Stress Away-mengeling op de kat gaan gebruiken of in hun transportbak gieten! Zo werkt het helaas niet. Onze katjes zijn heel gevoelig voor geuren en net als mensen werkt niet elke geur voor elk dier. We beginnen ruim op voorhand met de kat enerzijds te laten wennen aan de transportbak, maar ook aan de essentiële oliën moeten ze gewend raken.

Ons advies is altijd “Go Low en Slow” en gebruik GEEN essentiële oliën op de kat zelf. Best plaats je ergens in huis een diffuser/vernevelaar/verstuiver die je vult met koud water en 1 of 2 druppeltjes van de essentiële olie naar keuze. Laat deze maximum 30 minuutjes per dag opstaan. Zorg ALTIJD dat de kat WEG kan van de diffuser. We gaan de katjes nooit verplichten om bij de diffuser te blijven zitten. Op deze manier ga je aversie creëren en dat willen we absoluut niet. Als je je huistijger een beetje kent, zal je snel merken of de kat de geur aangenaam vindt of niet. Merk je dat ze de geur absoluut NIKS vindt, dan probeer je een andere.
Belangrijk is om de geur aan positieve prikkels/gebeurtenissen te linken in eerste instantie. Daardoor gaan zij zelf deze link ook maken.
Je kan in de komende weken dan de diffuser telkens iets langer laten opstaan of 1 drupje meer gebruiken.
Eens de kat aan de geur gewend is en deze linkt aan “thuis” en “veiligheid” en ze gewend is aan de transportbak, kunnen we dit gaan gebruiken bij het bezoek aan de dierenarts. Doe een drupje essentiële olie op een doekje, knuffeltje of dekentje en leg deze in/over de transportbak. We raden aan om de kat weg te laten lopen van de olie als ze dit wenst, maar in deze situatie kan dat uiteraard niet. Echter zou ze de geur als positief en veilig moeten ervaren en net daardoor kalmer worden. Je kan ook de geur in de auto diffusen dmv een car diffuser.

Moet je katje bij de dierenarts blijven? Vraag dan even of je een doekje of speeltje van thuis mag meegeven. Doe daar dan de bekende geur op en je katje zal een pakje kalmer zijn.

Wil je hier graag meer over weten? Neem dan contact op met een Oliecoach/Aromatherapeut voor katten of kom dan naar één van mijn info avonden. Hier deel ik alles wat je moet weten om thuis op een veilige manier zelf aan de slag te gaan en nog veel meer tips & tricks in specifieke situaties! Binnenkort zet ik er weer enkele op de planning! Hou dus zeker de site, facebookpagina of Instagram in de gaten.

  • Datum

    05/03/2020
  • Tags

    Aromatherapie, Dieren